Overzicht digitale en grafische vaktermen

van Oblong tot Open bestand

A    B    C    D    E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

O

Oblong: wanneer een brochure of boek een liggend (‘landscape’) formaat heeft en de maat van de rug is kleiner dan die van de zijden noemen we dit oblong.

Offsetdruk: druktechniek die gebaseerd is op een indirect afdrukprocedé. De tekst en/of afbeelding op de ingeïnkte drukrol wordt eerst overgedragen op een rubber rol. Deze rol bedrukt vervolgens het te bedrukken materiaal. Met offset kunnen zeer gedetailleerde afdrukken worden gemaakt afhankelijk van de gebruikte papiersoort.

Onderkast: typografische aanduiding voor de kleine letters, door typografen ook wel minuskel genoemd. De term onderkast komt uit de vroegere drukkerspraktijk waarin nog met loodzetsel werd gewerkt. De kleine letters werden in het onderste deel van de letterkast opgeborgen.

Ongestreken papier: papier dat niet glad gemaakt is. Dit type papier is enigszins ruw, altijd mat en neemt meer inkt op dan gestreken papier. Daardoor is het goed beschrijfbaar en de bedrukking wordt iets minder intens van kleur dan bij gladdere oppervlakken. Bekende soorten zijn HVO (Houtvrij Offset) en Biotop. Wie echt hagelwit papier wil in een huisstijl zal met een ongestreken papiersoort moeten werken, want zelfs het witste MC-papier lijkt nog altijd gebroken wit.

Opaciteit: de mate van doorschijnendheid van papier. Opaciteit is een belangrijk aspect bij meerbladige uitgaven waar aan de achterkant van een tekstpagina een tekening of foto is geplaatst. Bij een te hoge opaciteit stoort de foto bij het lezen van de tekst en vice versa. Test daarom bij voorkeur door middel van een print op een papiermonster in hoeverre dat papier doorschijnt bij een donkere bedrukking aan de achterzijde. Doorgaans is niet gesatineerd papier zoals HVO Offset minder doorschijnend dan gesatineerd of MC-papier in hetzelfde gramsgewicht.

Open bestand: digitale map waarin de DTP-er naast het opmaakbestand (InDesign, QuarkXpress) ook de gebruikte afbeeldingen, lettertypen en optioneel een document met afbrekingsuitzonderingen heeft bijgevoegd. Een open bestand vraagt echter om grote oplettendheid van de drukker of van de vormgever die het bestand verder verwerkt. Deze moet ervoor zorgen dat bij het verwerken van het opmaakbestand alle afbeeldingen ingeladen zijn en dat alle gebruikte lettertypen correct worden weergegeven. Daarom kan er altijd het beste een PDF of geprinte proef als voorbeeld bijgeleverd worden. Om mogelijke afwijkingen bij het drukken te voorkomen geven de meeste drukkerijen daarom de voorkeur aan het ontvangen van een hoge resolutie PDF-bestand waarin alle fonts zijn omgezet naar lettercontouren.

< Terug naar overzicht

Wil je meer weten over een digitaal of grafisch begrip? Neem contact met me op!

Bekijk het creatieve portfolio

Enige voorbeelden uit logo portfolio Ben Drost

Logo ontwerp

Samenspraak huisstijlontwerp en webdesign

Huisstijlontwerp

Voorbeeld responsive webdesign

Webdesign

Raad voor Kinderbescherming marketing communicatie materialen

Marketingcommunicatie