DTP-vormgeving

Wat marketeers, communicatieadviseurs en managers moeten weten over DTP

In de wereld van de communicatie zijn deadlines vaak kort en moet er snel geschakeld worden. Als je communicatieadviseur, marketeer of ondernemer bent, zul je dit ongetwijfeld herkennen. Als er groen licht is gegeven voor de strategie moet er liefst à la minute communicatiemateriaal geproduceerd worden. Hoewel grotere bedrijven meestal een reclamebureau of vaste dtp’er hebben, kan er door tijdgebrek toch behoefte ontstaan aan flexibele versterking op het gebied van DTP-vormgeving. Dan is een ervaren freelance dtp-specialist jouw redder in nood. Iemand die snapt hoe je jullie bestaande huisstijl in nieuwe grafische vormgeving verwerkt. Een creatieve rechterhand die even een pdf aanpast zodat jij deze vandaag nog kunt mailen aan die prospect.
Op deze pagina over dtp-vormgeving vind je informatie over welke digitale bestanden bruikbaar zijn, welke grafische programma’s gebruikt worden, iets over de typevaardigheid van sommige dtp’ers en wat je van Ben Drost (grafisch vormgever/dtp-er te Utrecht) kunt verwachten op het gebied van dtp / grafische vormgeving.

Dick Bruna Utrecht grafisch gereedschap in het pre-dtp-vormgeving tijdperk (foto: Ben Drost)
Het atelier van grafisch ontwerper en illustrator Dick Bruna is gereconstrueerd in Centraal Museum Utrecht. Zijn tafel ligt vol met de ambachtelijke tekenspullen die je vroeger als ontwerper echt nodig had. Daaronder drie voorbeelden van essentieel grafisch gereedschap in het ‘pre-dtp’ tijdperk: Agfa Copyproof, Letraset wrijfletters en Rotring technische tekenpennen.

Van werktekenen naar DTP-vormgeving

Hoeveel millennials zouden de termen grafisch werktekenen, lithograaf, fotozetterij en wrijfletters kennen? Je kunt het ze niet kwalijk nemen als ze het niet weten, want deze vakgebieden werden alweer zo’n dertig jaar geleden verdrongen door de personal computer. De introductie van de Apple Macintosh II was de eerste serieuze aanzet tot desktop publishing zoals we dat nu kennen. Ineens konden de grafisch vormgever en werktekenaar de vertaling van ontwerpschets naar drukwerk helemaal zelf doen met één apparaat. Was DTP-vormgeving aanvankelijk voorbehouden aan de Mac, later kon dit ook op het Windows platform.

De transitie van handwerk naar beeldscherm ging overigens niet zonder slag of stoot. Zo zorgde de technische vertaling van beeldscherm naar drukwerk in het begin nog wel eens voor verrassingen. En het invoeren van tekst verschoof van de letterzetters naar een neventaak voor de DTP-operators die doorgaans meer visueel georiënteerd dan taalgericht zijn. Dit resulteerde nog wel eens in overtypefouten (abusievelijk soms ‘drukfouten’ genoemd). Iets wat je nog steeds zowel in kleinschalige publicaties als in massacommunicatie kunt tegenkomen!
Drost advies & creatie verwerkt niet alleen jouw teksten maar leest deze ook na, waardoor spel- of typefouten vrijwel zijn uitgesloten. Moet er een drukwerkbestand aangepast worden waarvan het originele bestand zoek is? Ook dat is mogelijk.

Grafisch ontwerp van basisgrid en dtp-vormgeving van serie woningbrochures voor WVO Makelaars

Grafisch ontwerp van basistemplate en DTP/grafische vormgeving van serie woningbrochures voor WVO Makelaars, opgemaakt in Adobe InDesign

Programma’s voor DTP-vormgeving

De meest gebruikte grafische programma’s zijn Adobe InDesign, Illustrator, Photoshop en Acrobat Pro. Dit viertal heeft de ooit grote concurrenten QuarkXpress en Freehand naar de marge gedrongen. Microsoft Office-programma’s spelen geen rol in dtp-vormgeving want zijn niet geschikt om drukklare bestanden mee te produceren. Microsoft Publisher is weliswaar een poging daartoe, maar heeft te veel beperkingen om een serieuze bedreiging voor de Adobe-software te vormen. Wat Affinity en andere ‘challengers’ als nieuwe spelers in dit vakgebied gaan doen zal de toekomst uitwijzen. Voorlopig levert Adobe de beste tools om DTP-werkzaamheden mee uit te voeren. Drost advies & creatie werkt met de nieuwste versies van Adobe Creative Cloud en levert perfect produceerbare grafische bestanden voor iedere denkbare toepassing.

Oprichter Ben Drost heeft vanuit zijn ervaring (dtp-studiochef, art director, creative director van een communicatiebureau en inmiddels tien jaar als creatief ondernemer) een grote expertise ontwikkeld in zowel dtp-vormgeving volgens corporate identity guidelines als in het grafisch ontwerpen van volledig nieuwe huisstijlen.

Beeldbewerking/retouche

Soms beschikt de opdrachtgever over bestaand beeldmateriaal maar is de foto bijvoorbeeld te smal voor een bepaald formaat. Of er staat een oud logo in dat eruit moet en/of vervangen moet worden door het nieuwste bedrijfslogo. Het komt ook voor dat een opdrachtgever een fotocollage wil waarin een foto van een persoon, tekst of product in de afbeelding wordt geretoucheerd zonder dat dit opvalt. Al dit soort beeldbewerkingen kunnen door Drost advies & creatie onzichtbaar in Adobe Photoshop uitgevoerd worden.

Controle digitale bestanden voor productie

Het vakgebied van DTP-vormgeving omvat ook de controle van door de opdrachtgever of zijn/haar reclamebureau aangeleverde digitale bestanden. Deze moeten voldoen aan de aanleverspecificaties van de producent. Ze bevatten informatie over zaken als snijtekens, wel of geen afloop, lettercontouren, kleurprofiel en de gewenste pdf-versie.
Een dtp-opdracht kan ook bestaan uit het aanpassen van bestaande pdf’s, Illustrator-vectorbestanden of opgemaakte InDesign-documenten; geen enkel probleem voor een ervaren dtp’er met de juiste software.
Ook voor de dtp-opmaak van bestanden die uitsluitend bedoeld zijn voor digitale output gelden bepaalde technische eisen. Denk bijvoorbeeld aan de formaten en resolutie van social media headers en banners.

Wil je weten wat er bedoeld wordt met jpg, pixels, eps of ai? Je vindt ze in de grafische & digitale woordenlijst op deze website.

Resolutie van een digitaal bestand

Hoe weet je of jouw bestand de juiste resolutie heeft voor een professioneel resultaat op flyer, poster, spandoek of lichtbak? Ook hiervoor zijn de aanleverspecificaties van de producent leidend. Want een grootformaat plot/print heeft minder resolutie nodig (100-150 dpi) dan een met offsetdruk gedrukte poster of flyer (300 dpi). Het is verder goed om te beseffen dat een afbeelding die er goed uitziet op een website niet automatisch geschikt is voor drukwerk. Een dtp’er/grafisch ontwerper kan je snel vertellen of een digitale afbeelding gebruikt kan worden voor het doel dat je voor ogen hebt.
Tip: bij grote afdrukformaten leveren vectorbestanden (eps of ai) het beste resultaat op omdat zij resolutie-onafhankelijk zijn.

Advies nodig? Ben Drost, DTP-vormgever/designer te Utrecht geeft raad.

Twijfel je over de bruikbaarheid van een digitaal grafisch bestand? Stuur mij het bestand via WeTransfer met daarbij het gewenste eindformaat en het soort productie en ik laat je vrijblijvend weten of het bestand voor dat doel geschikt is. Bel 0624247461 of mail via de knop hieronder.

Voorbeelden van dtp-vormgeving

Tuinbeurs huisstijl dtp-ontwerp poster Libema IJsselhallen dtp-er Ben Drost

Dtp-ontwerp poster Lente, Tuin & Woonbeurs
(opdrachtgever: Libéma/H.E.M.)

Dtp-ontwerp voor beursmaterialen Inventum (opdrachtgever: EMC Expo, Utrecht)

Dtp-ontwerp van beursdecoratie voor Inventum (opdrachtgever: EMC Expo)

Dtp-opmaak Il Giornale, gratis krant over Italië (opdrachtgever: Vicini Media, Zeist)

Dtp opmaak Il Giornale, gratis krant over Italië (opdrachtgever:
Vicini Marketing & Media)

Dtp standbouw Klaver Fietsparkeren voor EMC Expo standbouw Utrecht

Dtp-vormgeving voor stand van
Klaver Fietsparkeren
(opdrachtgever: EMC Expo)

Dtp-vormgeving van vier beurspanelen TNO/TU Delft/QTech voor IQTE event

Dtp-vormgeving van een serie beurspanelen voor TNO, TU Delft, QUTech en Quantum Delft (opdrachtgever: TU Delft)

Il Giornale ontwerp krantendisplay; rechts zie je het plano vormgevingsbestand (opdrachtgever: Vicini Media, Zeist)

Ontwerp krantendisplay voor Il Giornale; rechts het plano opmaakbestand met snij- en vouwlijnen (opdrachtgever: Vicini Marketing & Media)

Heb je snel een drukklare pdf of een hoge resolutie eps-bestand nodig?
Bel Ben: 0624247461.

Kenmerkend voor Ben’s stijl is: snel, communiceert helder en prettig, komt afspraken na, samen op. Kortom buitengewoon prettig.

Nanda Bartelse, Samenspraak, trainingsbureau voor de zorg

Ben werkt op ieder gewenst niveau (strategie/uitwerking) en is daarmee een creatieve rechterhand voor elke onderneming die aan de weg wil timmeren. Ik kan zijn inzet van harte aanbevelen.

Arthur Meerwaldt, Directeur IM-Company en partner Kickbridge

Hij houdt de lijntjes kort, komt altijd zijn afspraken na en managet de verwachtingen aan mijn kant goed.
Kortom: Ben is the man!

Ezra Drost-Kanitz, Communicatieadviseur ProRail

Meer klantervaringen lezen? Bekijk de reviews!