Overzicht digitale en grafische vaktermen

van X-hoogte tot Zijwit

A    B    C    D    E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

X

X-hoogte: de hoogte van de onderkast letter x in een lettertype. De x is genomen omdat dit een letter is zonder stok of staart én met een doorgaans rechte onder- en bovenkant. Letters als a, e, o, m, n en u hebben ronde vormen die altijd een klein stukje uitsteken ten opzichte van de x-hoogte. Dit is ook noodzakelijk, want als bijvoorbeeld de letter o in een woord net zo hoog zou zijn als de letter x dan zou de o optisch toch wat kleiner lijken.

Z

Zelfkopiërend: papier dat is voorzien van een chemische laag die onder druk van een balpen op het onderliggende vel een afdruk (kopie) geeft. Een veelgebruikt type zelfkopiërend papier bestaat uit één origineel op wit papier en twee gekleurde kopievellen daaronder. De voorloper van het zelfkopiërend papier is de doorslag die ontstond door middel van typen (met een schrijfmachine) op een vel papier met daaronder carbonpapier en het onderste vel papier.

Zetspiegel: het deel binnen de bladspiegel waarin tekst wordt geplaatst conform het stramien.

Zijwit: de ruimte tussen de zetspiegel en de open, schoongesneden zijde van een brochure- of boekenpagina.

< Terug naar overzicht

© 2019 – overname van passages uit dit overzicht is uitsluitend toegestaan met bronvermelding en een hyperlink naar https://www.bendrost.nl. Bij twijfel mail je even met ben@bendrost.nl

Wil je meer weten over een digitaal of grafisch begrip? Of moet je een bepaald type bestand aanleveren waarvan je nog nooit hebt gehoord?
Neem contact met me op!

Bekijk het creatieve portfolio

Enige voorbeelden uit logo portfolio Ben Drost

Logo ontwerp

Samenspraak huisstijlontwerp en webdesign

Huisstijlontwerp

Voorbeeld responsive webdesign

Webdesign

Raad voor Kinderbescherming marketing communicatie materialen

Marketingcommunicatie