Overzicht digitale en grafische vaktermen

van Canvasdoek tot Cursief

A    B    C    D    E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

C

Canvasdoek: full colour bedrukt kunststofvezeldoek dat vooral in standbouw en interieurbouw gebruikt wordt om wanden mee te decoreren. Canvasdoek wordt om een wand of paneel gespannen en meestal met spijkers of nietjes bevestigd. Daarom moet het digitale bestand rondom het zichtbare vlak altijd een aantal centimeter extra afloop hebben. Zie ook peesdoek.

Cast-coated: hoogglanzend papier of karton. Papier wordt voorzien van een strijklaag die vervolgens tegen een verhitte gladde cilinder wordt geperst. Als deze ‘couchelaag’ opdroogt wordt deze hoogglanzend. Een van de meest bekende cast-coated papiersoorten is Chromolux.

Centreren: uitlijning van tekst in het midden van de kolom of pagina.

CMYK: aanduiding voor vierkleuren (full colour) drukwerk bestaand uit de beginletters van de basiskleuren Cyan, Magenta, Yellow en Kelvin (zwart). CMYK-kleuren worden altijd met percentages van de vier kleuren aangegeven, zo is bijvoorbeeld 0-100-100-0 fel rood en is 100-0-100-0 groen. Door subtractieve kleurmenging van de vier inkten zijn met drukwerk miljoenen kleuren te bereiken. Het maximale aantal weer te geven kleuren ligt echter lager dan bij RGB-kleuren, die uit additieve kleurmenging zijn opgebouwd. Dit verschil is de oorzaak dat beeldschermkleuren, die uit RGB-kleuren zijn opgebouwd, altijd in meer of mindere mate afwijken van drukkleuren op papier. Daarom is het bij ontwikkelen van een huisstijl zeer belangrijk dat de grafisch ontwerper huisstijlkleuren kiest die zowel in RGB, HEX als in CMYK zo consistent mogelijk worden weergegeven.

Compressie: voluit datacompressie genoemd. Compressie verkleint de grootte van een digitaal bestand door het weglaten van digitale beeldinformatie. Voordeel van compressie is dat de bestanden sneller verstuurd kunnen worden via internet of kabel en dat deze minder ruimte innemen op informatiedragers zoals USB-sticks, externe harddisks of een server. Datacompressie kan lossless zijn, zonder kwaliteitsverlies of lossy, met kwaliteitsverlies. De bekendste compressiemethoden binnen de grafimedia branche zijn JPG, RAR en ZIP.

Content: verzamelnaam voor informatie die je online kunt vinden en met elkaar kunt delen. Content kan bestaan uit tekst, beeld, infographics, video en/of geluid. Ook de vormgeving van deze informatie valt onder de term content.

Content marketing: de creatie en verspreiding van informatie via online en offline middelen die voor een vooraf gedefinieerde doelgroep relevant en waardevol is. Bijvoorbeeld een blog met tips over recepten binnen een bepaald dieet of met tips over marketing. De waarde ligt – net als in gewone marketing – in het bieden van een oplossing voor een probleem of verlangen dat de doelgroep kan hebben. In tegenstelling tot reclame, die direct aanspoort om te kopen is content marketing meer gericht op het langzaam veroveren van een voorkeurspositie bij de doelgroep door middel van interessante informatie en verhalen rond het merk of product. Het doel van content marketing is om mensen binnen deze doelgroep vanuit het eerste stadium van interesse als klant te krijgen en deze als klant te behouden (hiermee is meteen het begrip customer journey ultrasimpel uitgelegd). Inbound marketing is een vorm van content marketing.

Contourgesneden: methode om met een snijplotter een digitaal bestand (zoals een logo) exact uit te snijden langs de vectoren waaruit dit bestand is opgebouwd. Ook op pixels gebaseerde bestanden kunnen uitgesneden worden via contoursnijden als deze voorzien zijn van een snijpad.

Corps: in de typografie wordt de lettergrootte ‘corps’ genoemd. Het corps wordt weergegeven in punten, ook wel Didot-punten genoemd. Een punt is 0,367 mm. Corps 10/12 betekent dat de letterhoogte 10 punten is (3,67 mm) met een regelafstand (interlinie) van 12 punten. De verhouding 100% tekstgrootte/120% interlinie is de standaard interlinie in opmaakprogramma’s en wordt in verband met een goede leesbaarheid voor broodtekst aanbevolen.

Cursief: schuine tekst. Letters die echt als cursief zijn ontworpen zijn ‘italic’. Een normale letter (roman) die door de software schuin gezet wordt (‘slanted’) noemen we ‘faux italic’. Dit gebeurt als er geen echte cursieve variant voorhanden is in het font. Faux italic is vooral te herkennen aan de vorm van de cursieve a die schuin staat maar verder identiek is aan de roman letter a. De echte cursieve a heeft vrijwel altijd een gesloten vorm.

< Terug naar overzicht

Wil je meer weten over een digitaal of grafisch begrip? Neem contact met me op!

Bekijk het creatieve portfolio

Enige voorbeelden uit logo portfolio Ben Drost

Logo ontwerp

Samenspraak huisstijlontwerp en webdesign

Huisstijlontwerp

Voorbeeld responsive webdesign

Webdesign

Raad voor Kinderbescherming marketing communicatie materialen

Marketingcommunicatie