Overzicht digitale en grafische vaktermen

van EECF papier tot EPS

A    B    C    D    E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

E

E.C.F.: aanduiding voor papier dat niet gebleekt is met chloorgas en daardoor wat milieuvriendelijker is. Afkorting van Elementary Chlorine Free.

Eindformaat: het schoongesneden formaat van een gedrukt item (bijvoorbeeld een flyer, brochure, poster of boek).

EPS: Encapsulated Postscript, afgekort tot EPS is een variant van de postscripttaal voor een bestand met afbeeldingen. Een EPS kan zowel vectoren als bitmap(pixel)afbeeldingen bevatten. Maar als een producent vraagt om een EPS bedoelt deze vrijwel altijd een bestand dat uitsluitend uit vectoren bestaat. Dit geldt zeker als het eindresultaat contourgesneden snijfolie is of een grootformaat afdruk. Vectorbestanden zijn namelijk formaatonafhankelijk en blijven zelfs bij uitvergroting tot bijvoorbeeld 100 meter breed nog steeds haarscherp.

Een professioneel logo moet om die reden altijd uit vectoren opgebouwd worden. Overigens beseffen nog steeds niet alle ontwerpers dat eventuele fonts in een logo en/of de tagline daarvan omgezet moeten worden naar lettercontouren (vectoren) om te voorkomen dat een eigenzinnige huisstijlletter door de software van een producent ineens wordt omgezet naar de standaard Arial of Times.

De bekendste programma’s om een EPS mee te maken zijn Adobe Illustrator, Freehand en CorelDRAW; vanuit die software kan het logo opgeslagen worden naar vectorbestanden als EPS, AI of PDF maar ook naar bitmapbestanden zoals JPG en TIFF.

Een vaak gehoorde opmerking over een EPS-bestand is dat de klant dit niet kan openen en bekijken. In Office en Windows is er inderdaad nog steeds geen standaard programma om dit soort bestanden te bekijken. Dit kan wel via Google Docs, Irfanview en via de website cloudconvert.com; deze kan EPS’en desgewenst ook omzetten naar PDF of JPG. Op de Mac kan het programma Voorvertoning een pdf-weergave maken van een EPS-bestand. Eerste hulp nodig bij EPS of is er twijfel of een aangeleverde EPS wel een echt vectorbestand is? Bel of mail de creatieve rechterhand.

< Terug naar overzicht

Wil je meer weten over een digitaal of grafisch begrip? Neem contact met me op!

Bekijk het creatieve portfolio

Enige voorbeelden uit logo portfolio Ben Drost

Logo ontwerp

Samenspraak huisstijlontwerp en webdesign

Huisstijlontwerp

Voorbeeld responsive webdesign

Webdesign

Raad voor Kinderbescherming marketing communicatie materialen

Marketingcommunicatie