Overzicht digitale en grafische vaktermen

van Gecentreerde tekst tot Gramsgewicht

A    B    C    D    E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z

G

Gecentreerde tekst: iedere regel van een tekstblok is uitgelijnd op de middenas van het tekstblok of de kolom. De letter- en woordspaties zijn gelijk aan elkaar.

Gesatineerd papier: een glad soort papier dat toegepast wordt in o.a. flyers, reclamefolders en tijdschriften. Het papier wordt tijdens de papierproductie tussen walsen geperst en gladgewreven. Als deze techniek bij kunststoffen gebruikt wordt noemen we dit kalanderen en wordt er vaak een patroon (bijvoorbeeld leerstructuur) toegevoegd aan het oppervlak.

Gestreken papier: papier of karton met een coating of strijklaag van krijt en/of porseleinaarde waardoor het oppervlak gladder wordt dan gesatineerd papier. Gestreken papier kan daarom met fijnere rasters bedrukt worden. De handelsaanduiding is MC (Machine Coated) en het is verkrijgbaar in de varianten hoogglans, glanzend, silk of halfmat en mat. Wanneer je papier wilt lamineren en/of voorzien van spot UV-lak, dan is dit het beste papiertype.

GIF: digitale standaard voor fotocompressie. Kenmerkend is dat een GIF is opgebouwd uit een beperkt kleurenpalet van maximaal 256 kleuren (geïndexeerde kleuren, 8 bits) in plaats van de miljoenen RGB-kleuren die een JPG, TIFF of PNG kan bevatten. Een GIF-bestand kan bestaan uit meerdere beelden en deze kunnen op het scherm als bewegend beeld vertoond worden; de bekende ‘animated GIF’.

Grafische vormgeving: de term grafische vormgeving wordt vaak gebruikt als synoniem voor grafisch ontwerpen. De meeste kenners zijn het erover eens dat grafisch ontwerpen meer staat voor het pure creëren vanaf een blanco vel papier (of beeldscherm) van logo’s, stijlelementen en boekomslagen. Het begrip vormgeving neigt wat meer naar het op creatieve wijze gebruikmaken en aanvullen van elementen die reeds ontworpen zijn. Zo valt het ontwerpen van een nieuw logo onder grafisch ontwerp en het uitwerken van een logo naar een complete huisstijl waarin allerlei toepassingen worden getoond onder grafische vormgeving, evenals de opmaak van een brochure of boek. Het boekomslag wordt meestal door een grafisch ontwerper gemaakt. De opmaak van jaarverslagen van grotere ondernemingen is nog wel eens een mengvorm van grafisch ontwerp en vormgeving waarbij er vaak meer aandacht is voor de druktechniek en papierkeuze dan in andere drukwerkproducties. Zo versterkt een luxe uitgevoerd jaarverslag de indruk dat de afzender op hoog zakelijk niveau opereert. Een jaarverslag dat op recycled papier is gedrukt past meer bij een ideële afzender.

Gramsgewicht: de aanduiding van het gramsgewicht van papier is gebaseerd op het gewicht per vierkante meter, dus dat van een vel papier op A0 of B0 formaat. Om achter het gramsgewicht van de papiersoort van een brief of ander drukwerk te komen deel je het gewicht door de lengte en breedte van het stuk papier. Als je wilt weten of je drukwerk binnen een portogrens blijft bij gebruik van een bepaalde papiersoort, dan deel je het gramsgewicht door 1 m2. Bij bijvoorbeeld 80 grams papier komt dit op 0,00008 gram per mm2. Vervolgens vermenigvuldig je lengte x breedte van het gewenste papierformaat. Een A4 is 623,7 cm2 en weegt dan dus 4,99 gram. Tel daar het door de papierfabrikant aangegeven gewicht van de envelop bij op en je weet hoeveel vellen factuurpapier je kunt versturen voor welk bedrag.

< Terug naar overzicht

Wil je meer weten over een digitaal of grafisch begrip? Neem contact met me op!

Bekijk het creatieve portfolio

Enige voorbeelden uit logo portfolio Ben Drost

Logo ontwerp

Samenspraak huisstijlontwerp en webdesign

Huisstijlontwerp

Voorbeeld responsive webdesign

Webdesign

Raad voor Kinderbescherming marketing communicatie materialen

Marketingcommunicatie